A feltehetően pitbull és egy staffordshire bullterrier felmenőkkel rendelkező keverék kutyákon nemhogy szájkosár, de póráz sem volt. Amikor ezt egy hölgy utas szóvá tette, akkor a férfi nyomdafestéket nem tűrő stílusban küldte melegebb éghajlatra őt. Holott a jelenleg érvényben lévő szabályok nem tesznek lehetővé ekkora lazaságot. Már sétáltatás előtt fel kellett volna tenni a kutyákra a pórázt.

Bár 2016 előtt a harci kutyákat csak pórázon és szájkosárral lehetett közterületen sétáltatni, a jelenleg szabályozás rugalmasabb, az adott fajta agresszív viselkedésétől függően teszi kötelezővé a szájkosarat, ha miniszteri, vagy kormányrendelet másképp nem rendelkezik.

A törvény ugyanakkor világosan kimondja, hogy közterületen kutyát csak olyan személy sétáltathat, aki képes annak irányítására, kezelésére és féken tartására. Ráadásul a kutya tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen. Mint a képeken látható, a 47-es villamoson igazából a kutyák gazdája akkor se tudta volna visszafogni őket, ha valamilyen történés, zaj, konfliktus hatására megvadultak volna.

Szájkosár és póráz nélkül vitt fel a villamosra két harci kutyát 1

A két fotót egy utas töltötte fel a Facebookra. Jól láthatóan egyik kutyán sincs póráz, illetve szájkosár.

Természetesen megkérdeztük a BKK-t is az ügyben, ahonnan az a válasz érkezett, hogy fővárosi közösségi közlekedési járatokon kutya zárt szállítóeszköz nélkül szájkosárral (vagy egyéb, harapást gátló eszközzel) és pórázon vezetve szállítható. A szájkosár viselése csak a segítő kutyák (pl. vakvezető kutya) számára nem előírás. A BKK erről egy szép brosúrát is készített, melyet ezek szerint nem mindenki olvasott el.

Felmerül a kérdés, mit csinálhat egy utas, ha azt látja, valaki például két nagytestű kutyával száll fel, amelyeken se póráz, se szájkosár nincsen. A BKK ebben a kérdésben általános tájékoztatást adott azaz, ha egy utast zavar egy másik utastársa viselkedése, akkor elsősorban érdemes a szerelvényen tartózkodó ellenőrhöz, biztonsági őrhöz fordulni, aki felszólíthatja őt az utazási feltételek betartására.

Amennyiben nincs a járaton ellenőr, a problémát a járművezetőnek célszerű jelezni. Amennyiben jelzés érkezik feléjük az utazást zavaró körülményekről, vagy maga a járművezető észlel hasonlókat, úgy köteles megtenni a szükséges intézkedéseket. Ennek első lépéseként felszólítja a problémát okozó személyt a jármű elhagyására, amennyiben ez sikertelen, rendőri intézkedést kell kérnie.

( az első kép csak illusztráció)