A Mercedes Econicot elsősorban hulladékszállító teherautóként ismerjük idehaza, de elképzelhető, hogy ez a kép változni fog a jövőben. A német cég idén ugyanis olyan nyergesvontatót mutatott be ebből a típusból, melynek össztömege a pótkocsival együtt akár a 36 tonnát is elérheti. Ezzel már a nagyok között is versenyezhet a modell, igaz, fülkéjét kifejezetten városi használatra tervezték.

Ennek viszont számos előnye van: egyrészt a vezető pozíciója alacsonyan van, így jobb rálátása nyílik a váratlanul felbukkanó akadályokra, mint például a gyalogosokra, kerékpárosokra. Nem mellesleg a kabin alacsony belépési magassággal rendelkezik, így akár városi áruterítő járatokon is használható a jármű, természetesen azokon a szakaszokon, ahol ez a tömeg engedélyezett.

Kis nyergesvontató nagy teherbírással 1

A jobbkormányos Econic 1835L nyergesvontató hajtásáról egy 7,7 literes, hathengeres, 354 lóerős (260 kW) motor gondoskodik, melyhez egy hatsebességes Allison automata váltó csatlakozik. Látszik, hogy ennek a nyergesvontatónak van mit a tejbe aprítania, nem lesz tehát gondja a teher cipelésével.

A 4×2 hajtásképlettel rendelkező nyergesvontató premierjére a peterborough-i kamionfesztiválon került sor. Azért itt, mert a Mercedes úgy számol, hogy kedvező fogadtatása lehet a modellváltozatnak az angol piacon. London és Cambridge környékén már amúgy is sok emelődarus, billencses és konténeres változat közlekedik az Econicból.