India egyik legjelentősebb karosszálója (aki buszalvázakra épít kész buszokat), a JCBL nemrég egy olyan hálóbuszt mutatott be, mely még világviszonylatban is különlegességnek számít. A 16 tonnás jármű a BharatBenz alvázára épült és mindössze 12 méter hosszú, ennek ellenére tekintélyes mennyiségű, mintegy 30 fekvőhely található a fedélzetén.

Ilyen buszon lehet igazán pihentető az utazás 1

Persze, az indiaiak az észak-európai embereknél valamelyest alacsonyabbak, így több ágyat lehetett összezsúfolni az utastérben. Valamennyi fekvőhely saját monitorral és sötétítőfüggönnyel rendelkezik. Ha mindez nem lenne elég, akkor még olvasólámpák, illetve az elektromos eszközök, így például mobiltelefonok, vagy más akkumulátoros készülékek töltésére használható vezeték nélküli töltők is rendelkezésre állnak.

Ilyen buszon lehet igazán pihentető az utazás 2

A megfelelő hőérzetről a fedélzeti légkondicionáló gondoskodik, de az ágyaknál is vannak egyénileg állítható levegőbefúvó nyílások. Az utastérben alkalmazott világos kárpitok, valamint a laminált falapokból álló padlózat exkluzív megjelenést kölcsönöz az autóbusznak. A jármű egyetlen hibája, hogy nincs rajta WC, illetve mosdó, ezzel ugyanis még tovább lehetett volna fokozni a komfort szintet.

Az emeletes ágyak miatt ugyanakkor a szokásosnál alacsonyabbra került a padlószint, ezért kisebb csomagtér áll rendelkezésre. Ugyancsak a csomagtér rovására ment a fekvő motor elrendezés is, hiszen az autóbusz hátuljába egy vészkijáratot alakítottak ki. A kényszerű kompromisszumokkal viszont valóban sok helyet nyertek. Egy hasonló nyugati buszban ugyanis harmadannyival kevesebb hálóhely van a hajtásláncból fakadó elrendezés miatt.