A Volvo Trucks Svédországban önvezető kukásautó tesztjébe kezdett. A közepes teherbírású, kéttengelyes teherautó ugyanazt a technológiát alkalmazza, mint a közelmúltban bemutatott automatizált  bányadömper.  A kukásautó kertvárosi övezetben is képes haladni emberi irányítás nélkül úgy, hogy közben a vele dolgozó alkalmazottnak csak annyi a dolga, hogy a kukákat a hátsó, emelő szerkezet elé tegye.

Mindez azonban nem megy csak úgy magától. A járművel először manuális irányítással kell  végig haladni azon a területen, ahol hulladékgyűjtést kívánnak végezni. Ez az úgynevezett “tanulási mód”, ilyenkor ugyanis a rendszer rögzíti azokat a megállási helyeket, ahol a kukák ürítésre szorulnak.

Sofőr nélkül gyűjti be a szemetet a Volvo kukásautója 1

Nyilván ettől függetlenül a jármű meg fog állni hirtelen akadály esetén, ráadásul még a parkoló autóknak sem fog nekimenni. Ha hinni lehet a lenti videónak, akkor erre még abban az esetben is képes, amikor mondjuk egy kosárlabda kerül a jármű útjába.

A fejlesztésnek köszönhetően a sofőrnek nem kell folyton kiszállnia a fülkéből, ha egyedül végzi a hulladékgyűjtést. Elég, ha csak sétál a kukásautó mellett és amikor az megáll, akkor az utcára kitett kukát a hátsó gyűjtő rész elé húzza. Az önvezető teherautó külső kamerák és szenzorok segítségével figyeli az utat, a tájékozódásban pedig a fedélzeti GPS segíti. A jármű működése akár egy okos telefonról is felügyelhető.

Sofőr nélkül gyűjti be a szemetet a Volvo kukásautója 2

Az automatizált jármű tesztje a Volvo Trucks és a svéd hulladékgyűjtő cég, a Renova együttműködésében valósul meg. A próbafutások várhatóan 2017 végéig folytatódnak, ezt követően pedig kiértékelik az eredményeket.