Teljesen automata üzemmódban működő teherautót tesztel a következő másfél évben a Volvo, a svédországi Kristinebergben található bányában. A próbaüzem célja, hogy teszteljék az automatizált vezetési technológiát különleges körülmények között.A tesztidőszak egy szériagyártásban készülő, háromtengelyes Volvo FMX dömperrel kezdődik. Jövőre azonban még további három ehhez hasonló jármű állhat még forgalomba.

A tesztjármű komplex vezérlőrendszerrel rendelkezik, mely a radar és lézer alapú szenzorokkal dolgozik. A Volvo fejlesztése menet közben automatikusan elemzi a geometrikus viszonyokat és ez alapján dolgozza ki az útvonalat a megadott helyhez. Természetesen a teherautó csak olyan helyen áll meg, ahol van hely a jármű megrakodására.

T2016_0341

A svéd gyártó automatizált bányadömpere egyelőre még koncepció jármű, de ha beválik, akkor néhány éven belül felkerülhet a Volvo kínálatába. Egyes iparági előrejelzések szerint ugyanis a bányaipar lehet az első olyan szegmens, ahol engedélyezhetik az automatizált haszonjárműveket.

Ha hinni lehet a Volvo kisfilmjének, akkor az automatizált dömper tényleg megállja a helyét ilyen körülmények között is: nem megy neki a falnak és még a munkást sem gázolja el, ha a teherautó elé áll. Egyszerűen megáll, majd rádudál. Nézze csak!