Ezen a hétvégén az ausztriai futammal elrajtol a kamion Európa-bajnokság (ETRC). Az idei kiírásban kilenc forduló található, érdekesség, hogy a Slovakiaring személyében újonc pályát köszönthetünk a versenyhelyszínek között. A magyar futamot immáron a “szokásos” időben, augusztus 28-29. között rendezik meg a mogyoródi komplexumban.

Az idei év legfontosabb kérdése természetesen az, hogy ki kerülhet fel az utolsó, spanyolországi versenyhétvége után a dobogó legfelső fokára. Bár igazán komoly esélylatolgatásra még nincs lehetőségünk, az biztos, hogy a rutinos öreg rókák, mint Lacko és Reinert bele fognak szólni az eredmények alakulásába. És akkor még nem is esett szó a tavalyi bajnokról, Jochen Hahnról, aki negyedjére zsebelhette be az Európa-bajnoki címet. Idén ráadásul összeáll az Ivecóval, ennek eredményképpen egy vadonatúj versenygéppel vághat neki a szezonnak.

Ebben a szezonban lesz egy nagy visszatérő is. A háromszoros Európa-bajnok spanyol Antonio Albacete ugyanis szintén rajthoz áll a Red Bull Ringen, Ausztriában. Ugyancsak a visszatérők között köszönthetjük a cseh Buggyra csapat versenyzőjét, David Vršeckýt is, aki a 2015-ös szezonban még aktív szereplője volt az ETRC-nek. Sőt, 2008-ban és 2009-ben meg is nyerte azt.

Vršecký ennek ellenére parkolópályára tette magát, de 2016-ban azért megnyerte a kínai versenykamionos bajnokságot. Őt tavaly a szintén cseh Jiri Forman helyettesítette az európai küzdelmekben, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel az egyéni bajnokság legeslegalján végzett 93 ponttal. Ez édeskevés, ha azt vesszük, hogy bajnok ennek legalább a négyszeresét gyűjtötte össze.

Természetesen az esélyesek között köszönthetjük Kiss Norbit is, aki 2014-ben és 2015-ben is Európa-bajnokként ünnepelhettünk. A Tankpool24 versenyzője egyéniben tavaly az ötödik helyet szerezte meg 216 ponttal. “Szerencsére jól sikerült a szezon előtti tesztünk a többi csapattal Mostban, így már tényleg csak a kamionom finomhangolása miatt utaztam ki Baden-Badenbe. Sikerült a fejlesztések után is véglegesítenünk a Mercedes súlyát, így újra a minimum határon vagyunk. Tavaly Ausztriában ez nem sikerült, hiszen akkor még a régi, 2015-ös kamionnal tudtam csak elindulni a Red Bull Ringen, mert még nem volt kész az új” – jegyezte meg Kiss Norbi az esélylatolgatás kapcsán.

A versenysorozat hivatalos honlapja szerint az Oxxo pilótája, Ryan Smith is rajthoz áll Ausztriában.