Az orosz járműipar is ráállt erre a kérdésre, idén például a Kamaz rukkolt elő egy off-road mentőjárművel, melyet akár egészségügyi szűrések során is be lehet vetni.

A sort a Gorkij Autógyár, vagyis a GAZ folytatja, mely egy érdekes prototípust mutatott be. A mozgó mobilklinikaként funkcionáló jármű két modulból áll: az első magában foglalja a motort és a hajtásláncot, míg a második lényegében egy utánfutóra épített felépítmény. Mindkét elem összesen nyolc négyzetméter alapterülettel rendelkezik, ennek köszönhetően hatékonyan vethető be a különféle egészségügyi vizsgálatok, szűrések alkalmával.

A mobilklinikát orvosi asztalokkal, vizsgáló ágyakkal, öltöző kabinokkal és kisebb fürdőszobával is felszerelték. Mind a minibuszos, mind az utánfutós modul a felhasználási cél szerint alakítható, ennek megfelelően akár fogorvosi-, vagy nőgyógyászati rendelő is kialakítható benne.

A minibusz hajtásáról egy 149 lóerős dízel erőforrás gondoskodik, a komfortos utazás érdekében a járművet független első felfüggesztéssel és megerősített hátsó rugózással szerelték. A takarékos világítás érdekében pedig a mobilklinika belső terét LED-izzókkal látták el.

Ha beválik a GAZ mobilklinikája, akkor a jövőben több ilyen jármű jelenhet meg Oroszország útjain.