Még év elején adtunk hírt arról, hogy a Magyar Honvédség saját gyártású autóbuszokat vásárolhat a jövőben. A teljesen állami tulajdonban lévő Currus Zrt. két évvel ezelőtt már elkészített egy prototípust, mely az Aries fantázianevet kapta. A társaság azonban már egy második prototípuson dolgozik, mely ugyancsak Volvo-alvázra készül. Ennek bemutatóját nemrég tartották Székesfehérvárott.

Az új prototípus fejlesztését a 2014-ben életbe lépett Euro VI-os kibocsátási norma indokolja, az előző változat ugyanis még Volvo B7R típusú, Euro V-ös normákat teljesítő motorral rendelkező alvázra épült. A második prototípusnak egyelőre csak a vázszerkezete készült el, de ahogy a lenti képen látszik, már egészen busz formája van.

c_vaz

Az Arieshez nagy reményeket fűznek, hiszen a modell akár a polgári felhasználásban is megjelenhet. Mindez annak köszönhető, hogy gyakorlatilag a civil felhasználású buszokéval megegyező karosszériakialakítással készül, utastere pedig szabadon alakítható.

A jármű gyártása során az alvázat adó Volvónak, valamint a járművet gyártó Ikarus Járműtechnika Kft-nek, továbbá a Currus Zrt.-nek szorosan együtt kell működnie, hogy kiküszöbölhessék a gyermekbetegségeket. Meg nem erősített információk szerint a Magyar Honvédség 41 darabot szeretne vásárolni ebből a típusból haderőfejlesztés címén.

Fotó: honvédelem.hu