A Heros-Rába Aquadux-X 4000 járművek kulcsait a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor adta át az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság épülete előtt található parkolóban a tűzoltóknak. A magyar gyártmányok mellett a szakemberek egy új Iveco-Magirus magasból mentő járművet is átvehettek.

A Hero-Rába Aquadux-x 4000 tűzoltójármű megtervezésekor kifejezetten a hazai viszonyokat és a magyar tűzoltók igényeit vették figyelembe. A jármű tűzoltási és műszaki mentési feladatokra is kiválóan alkalmazható. Nemcsak városi környezetben, hanem lakott területen kívül, akár nehéz terepviszonyok között is jól használható. A tűzoltóautót nemrég mi is vezethettük a győri Rábaringen. A lenti képre kattintva galéria nyílik!

14 új Heros-Rába állhatott forgalomba

Az új magyar tűzoltójárművekből 1-1 darab Baján, Dunaújvárosban, Karcagon, Kazincbarcikán, Mátészalkán, Nagykanizsán, Orosházán, Ózdon, Pápán, Pécsett, Sárváron, Szigetszentmiklóson és Érden áll forgalomba, utóbbi településen ráadásul egyből két új járművet kapnak a tűzoltók.

A Rába R16.217 AFW alvázra épülő tűzoltóautó 16 tonnás össztömeggel rendelkezik.

A Rába R16.217 AFW alvázra épülő tűzoltóautó 16 tonnás össztömeggel rendelkezik.

A magasból mentő tűzoltójármű elsősorban társasházakban, panellakásokban és egyéb magas épületekben keletkezett tüzek oltásakor, valamint életmentésre alkalmazható.  Létrája maximum 32 méteres magasságig vethető be. A jármű Pápán áll forgalomba.

A Magirus-Iveco darus tűzoltóautót elsősorban a magasházakban keletkező tüzeknél lehet hatékonyan bevetni.

A Magirus-Iveco darus tűzoltóautót elsősorban a magasházakban keletkező tüzeknél lehet hatékonyan bevetni.

Az új járművek beszerezése az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának köszönhetően valósul meg, melynek keretében összesen 108 magyar tűzoltóautó állhat forgalomba a közeljövőben. A projekt célkitűzése, hogy a tűzoltók minél hamarabb megérkezzenek a káreset helyszínére, így a lehető leghatékonyabban legyenek képesek beavatkozni. A projekt keretében rendelkezésre álló forrásból beszerzett új járművek kevésbé terhelik a környezetet, mint elődeik.