Tavaly adtunk hírt arról, hogy Szingapúr komoly lépéseket kíván tenni az önvezető buszok és teherautók alkalmazása felé. A tervek megvalósítása új szakaszba ért, ugyanis részleteke derültek ki az első busz prototípusokról.

Az utasszállításra szánt járművek ultramodern formatervvel, de megegyező homlok- és hátfallal fognak készülni. A kísérleti buszok fejlesztését a helyi ST Kinetics végzi. A cég két darab, olyan önvezető autóbusz prototípus fejlesztésére kapott megbízást, melyek a belvárosi és külvárosi viszonylatokon egyaránt bevethetőek lesznek.

Bár a tervekből még nagyon keveset tudni, az már most biztos, hogy mindkét autóbuszban 40 ülőhely áll majd rendelkezésre, emellett fejlett utas- és gyalogosvédelmi rendszerekkel szerelik fel őket. A buszokat hangradarral, valamint külső érzékelőkkel látnák el annak érdekében, hogy akár 200 méteres távolságon belül felismerhessék a mozgó objektumokat, így többek között a járműveket és a gyalogosokat is.

 Az ST Kinetics szakemberei emellett azt is lehetővé teszik, hogy a járművek akár mostoha időjárási körülmények,  például heves esőzések idején is képesek legyenek közlekedni. A prototípusok kifejlesztésében a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársai is részt vesznek.

A projekt megvalósítására három és fél év áll rendelkezésre. Ez idő alatt megvalósulhat a prototípusok legyártása, illetve azok városi tesztelése.