A legfrissebb közlönyben jelent meg, hogy a kormány elfogadta a hazai kötöttpályás járműgyártás fejlesztéséről szóló cselekvési programot a következő évekre vonatkozóan. A tervekből az olvasható ki, hogy elhatározták, teljesen megújítják a millenniumi kisföldalatti vonalán közlekedő járműparkot. Ennek érdekében idén és jövőre ötmilliárd forintot fordítanának két prototípus fejlesztésére és gyártására.

Emellett 1,5 milliárd forintot szánnak egy új fogaskerekű szerelvény prototípusának fejlesztésére és legyártására annak érdekében, hogy később lecserélhessék a jelenleg közlekedő, igencsak elaggott szerelvényeket. A budapesti fejlesztések mellett várhatóan a MÁV vagonparkja is megújulhatna, ugyanis a kormányzat 2020-ig 45,3 milliárd forint értékben vásárolna hazai fejlesztésű és gyártású intercity vagonokat. Ennek keretében pedig fejlesztenék a szolnoki járműgyártást is.

A hazai járműgyártás helyzetbe hozása ugyanakkor nemcsak a magyarországi igények kielégítését tenné lehetővé. A Magyar Nemzeti Kereskedőháznak szeptember végéig pedig ki kell dolgoznia egy olyan stratégiát, mely lehetővé tenné a hazai gyártók külföldi piacokra való lépését. A cselekvési program emellett egy olyan speciális program megvalósítását irányozza elő, melynek köszönhetően enyhíthető lenne az ágazatban tapasztalható szakmunkáshiány.