A szlovák rendőrséggel szorosan együttműködve már második generációs tömegoszlató járművét fejleszti ki a Božena. Az első példány távvezérelt, Bobcat-szerű jármű volt, 550 Nm-es dízelmotorral, óránkénti 9 kilométeres csúcssebességgel, több mint 10 óra üzemidővel.

Az újoncot egy kezelőszemélyzet által vezetett teleszkópos rakodógépből alakították át. Négyhengeres Deutz turbómotorja ugyanaz a darab, viszont mivel a szerkezet önjáró, végsebessége 40 km/óra. Ezzel a tempóval egy 3 köbméteres víztartályt is képes vontatni, ami az előre és hátra beépített vízágyúkat szolgálja ki.

A Božena Riot különlegessége generációtól függetlenül a speciális, háromrészes első pajzs, amelynek szélessége 4,5 és 7,5 méter között variálható. A pajzs középen egy negyedik védőlemez is kiemelhető, illetve az egész szerkezet megemelhető, utat adva a jármű fedezékében felfejlődő rendőröknek.

A vezető körben felszerelt, illetve forgatható kamerákon keresztül figyeli a környezetet; a jármű ablaka a pajzs miatt gyakorlatilag felesleges. A pajzs alumíniumötvözet, ellenáll a lángoknak, a maroklőfegyverek lövedékeinek, és akár egy 100 fős tömeg nyomásának. A kémlelőnyílásokat golyóálló üveg fedi.

Božena Riot

A kormányzás háromféle üzemmódban lehetséges: utcán közlekedve csak az első kerekek, bevetéskor mind a négy kerék kormányzott; de a jármű oldalazva is tud haladni.

Az alábbi videón az első generációs Božena Riot látható.