A türelmi időszaknak vége, az osztrák hatóságok szigorúan, több tízezer euróra is büntethetnek, ha a január elsején életbe lépett újabb közúti szabályozásnak a magyar fuvarcégek nem tesznek eleget – írja közleményében a WebEye.

2016-tól az Ausztriába belépő, ott árut vagy utast felvevő és letevő jármű sofőrjét belépés előtt be kell jelenteni az osztrák hatóságoknak, a sofőrnek pedig meg kell fizetni az osztrák minimálbért az ott végzett munka idejére. A döntés a közlemény szerint a külföldi piacokra szállító magyar fuvarozók körülbelül 65 százalékát érintheti.

Aki elmulasztja ezt a bejelentést, első alkalommal 20 ezer (6,1 millió forint), minden további eseteknél akár 50 ezer eurós (15 millió forint) bírságot kaphat munkavállalónként. A magyar tulajdonban lévő, a telematikai piacon a legnagyobb európai lefedettséggel rendelkező WebEye partnereinek információja alapján már apró hiányosság esetén is könnyen büntetésbe lehet szaladni.

Egy modern telematikai rendszer adataiból kiolvasható, hogy percre pontosan mikor, melyik országban közlekedtek a cégek járművei, ami alapján egyértelműen ki lehet mutatni, hogy az adott munkákra mennyi bért kell hó végén fizetni a járművezetőnek.

Nem Ausztria az első, ahol a helyi minimálbér kifizetésére kötelezik a külföldi fuvarozó vállalkozásokat, korábban Németország, Franciaország és Olaszország is bevezetett hasonló intézkedéseket.