A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vizsgálóbizottsága jogellenesnek nyilvánította az orosz dömpingellenes vámokat, melyek akadályozzák a könnyű teherbírású haszonjárművek oroszországi importját – közölte az Európai Bizottság. Ez az ügy annak a négy WTO-jogvitának az egyike, amelyet az Európai Unió Oroszország ellen indított.

A vizsgálóbizottság kimondta, Oroszország nem tartott be számos WTO-szabályt, amikor 2013-ban 23 százaléktól közel 30 százalékig terjedő dömpingellenes vámokat vezetett be olasz, német, valamint török gyártmányú járművekre.

A WTO szerint az orosz hatóságok nem reális adatokra építették piacvédelmi szabályozásukat. A szervezet emellett felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz haszonjármű ágazat – a vámok kivetése idején – akkora kapacitásfelesleggel rendelkezett, ami legalább hétszeresen meghaladta az orosz piacon ténylegesen értékesített járművek számát.

Oroszországnak 60 nap áll rendelkezésére, hogy megfellebbezze a döntést, amit nagy valószínűséggel meg fog tenni. Ha nem teszik, akkor meg kell szüntetniük az Unióból származó könnyű haszonjárművekre kivetett antidömping-vámtételeket.

Mint ismeretes, Oroszország 2013 májusában a Németországból, Olaszországból és Törökországból érkező könnyű haszongépjárművek behozatalára vonatkozó dömpingvámokat vezetett be. Az intézkedés a 2,8-3,5 tonna súlyú, 3 ezer köbcenti lökettérfogatot nem meghaladó dízelmotorral rendelkező, legfeljebb két tonna áru szállítására vagy kombinált áru- és személyszállításra tervezett, egyterű teherautókat.