A cseheknek mindig is jó volt a humorérzékük, nem csoda, ha az Osztrák-Magyar Monarchia első viccpártját éppen náluk jegyezték be 1906-ban. A most következő történetnek azonban a fele se tréfa. Egy tervezet miatt várhatóan autóbuszok válthatják fel a jövőben az éjszakai villamosokat, azért, mert zajosak.

2017. április elsején új zajrendelet lép életbe, melyet egyszerűen képtelenek lesznek teljesíteni a villamosok az este 10-től reggel hat óráig tartó időszakban. Nem feltétlenül a sínek állapotával van probléma, ugyanis a nemrég felújított Bělehradská úton is buszokra kell majd cserélni a villamosokat az éjszakai időszakban, az új szabályozás miatt.

A problémát az okozza, hogy a közegészségügyi szabályozás a villamosokat egy szinten kezeli a vonatokkal. A Prágai Közlekedési Vállalat ( DPP) műszaki vezetője, Jan Šurovský  találkozót kezdeményezett az illetékesekkel annak érdekében, hogy elkerüljék az éjszakai buszok megjelenését, ugyanis ezzel nőne a lakosok zajterhelése, ráadásul az esti szmog is nagyobb lenne.

A cseh főváros az elmúlt évben 3 milliárd cseh koronát fordított a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére. Ennek része volt a villamospályák korszerűsítése is.