Ismerem az érzést, tudom, milyen “közlekedésrajongónak” lenni. Ez egy olyan állapot, amitől sohasem tudsz szabadulni. Ha közlekedésbarát vagy, akkor egy BKV-s Ikarus 280-as vagy egy Ganz GCSM villamos, esetleg egy ZiU troli látványa jobban megmelegíti a szívedet, mint egy Citaró buszé vagy MAN trolibuszé. Egyszerűen azért, mert ezen nőttél fel és mindig izgatottan szálltál föl rájuk. A legjobb mégis az volt, amikor egy ZiU vagy Ikarus busz vezetőfülkéje mellett állhattál és nézhetted, hogy vezet a sofőr.

Ez nem múlik el soha, és minden bizonnyal két kézzel fogsz mindenbe kapaszkodni az életedben, ami egy kicsit is visszaadja ezt az életérzést. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány tippet azoknak, akik szeretnék megríkatni közlekedésbarát ismerősüket.

Retró a köbön

A retró dolgok retró, azaz korabeli köntösben mutatnak a legjobban. Buzás Alíz és Kóbor Ádám könyve, a “Köszöntjük kedves utasainkat” 5 legendás magyar közösségi közlekedési eszközt mutat be fotókkal, érdekességekkel és sok-sok illusztrációval. Ezek kivétel nélkül azok a járművek, melyek évtizedeken át a budapesti tömegközlekedés meghatározó részei voltak. A Ganz ICS villamos, a Ganz FAV földalatti, az Ikarus 280 busz, az orosz Ev3 metrókocsi, valamint az Ikarus GVM 280T trolibusz rajzolt változatait ráadásul részletes leírások, típusismertetők is kísérik. 

01_small

Buszmodell megrendelésre
Szakmai berkekben a Rigó modellek nem szorulnak különösebb bemutatásra. Legalább egyszer már minden közlekedésrajongó hallott róluk, sőt, látta és kezébe is vehette azokat. Rigó Endrétől ráadásul nemcsak az elkészített darabokat lehet megvásárolni, hanem megrendelésre is kérhetők modellek, mindössze az adott autóbusz pontos típusát és egykori vagy jelenlegi üzemeltetőjét kell megnevezni. A Rigó modellek rendkívüli alapossággal és pontossággal készülnek, gyakorlatilag minden porcikájukban megegyeznek külsőre és belsőre az életnagyságú változatokkal.

ikarus_260_03

Testhez álló
Hasznos, ámde különleges ajándék lehet egy, a kedvenc közlekedési eszközt rejtő póló, melyekből már többféle változat vásárolható meg az interneten, különféle webshopokban. Az egyik legjobb minőséget a BKV boltjában találjuk, ahol buszt, villamost, HÉV-et és metrót ábrázoló pólóval is találkozhatunk.

polo_02