November 15-17. között háromnapos, közös közúti ellenőrzési akciót tartott Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest és Zala megyékben a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal és az érintett megyei rendőr-főkapitányságokkal.

Az akció alapvető feladata a közlekedésbiztonságra közvetlenül kockázatot jelentő szállító járművek rakományának és gépjárművezetőinek kiszűrése, valamint a szállítmányokra vonatkozó adó- és vámjogszabályok betartásának ellenőrzése volt. A NAV emellett vizsgálta, hogy a szállítmányokat bejelentették-e az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe és rendelkeznek-e érvényes EKÁER-azonosítóval.

A közúti ellenőrzések során a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget nem meghaladó gépjárművek és a kapcsolódó pótkocsik által szállított rakomány rögzítését, valamint a járművek terhelhetőségére vonatkozó előírások betartását vizsgálták meg. Az ellenőrzés valamennyi esetben kiterjedt arra is, hogy a gépjármű megfelel-e a teherszállításra vonatkozó feltételeknek.

Összesen 326 gépjárművet ellenőriztek és megvizsgáltak 64 pótkocsit is: 157 esetben végeztek össztömeg/tengelysúly-mérést, ezekből 48 esetben állapítottak meg szabálysértést. Rakományrögzítéssel kapcsolatos szabályszegésekkel 10 esetben találkoztak az ellenőrök, akik 17 esetben megelégedtek a szóbeli figyelmeztetéssel, mert az akció célja nem a büntetés, hanem a közlekedésbiztonság javítása volt. A közúti ellenőrök a rendőrség számára további intézkedésre 45 ügyet adtak át, míg ugyanez a NAV esetében 10-szer fordult elő.

A 48 esetből 28 gépjármű volt külföldi, vagyis az ellenőrzött és szabálytalannak talált gépjárművek több mint fele nem magyar volt. A legkirívóbb eset az volt, amikor 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű jármű 8 tonnásan közlekedett.

best-cars