Sokan az ’56-os eseményeket a lengyel-magyar barátság újjászületéseként tartják számon. Ez főként annak a szolidaritásnak köszönhető, amit a két nép mutatott egymás iránt a 60 évvel ezelőtt lezajlott tüntetések és forradalmi események kapcsán. Ennek megértéséhez érdemes tenni egy rövid történelmi visszatekintést.

1956. június 28-án Poznanban munkásfelkelés tört ki a kifizetetlen, illetve a rendkívül alacsony bérek miatt. A lengyelországi kommunista vezetés attól félt, hogy a tüntetések országossá fajulhatnak ezért a hadsereg bevetésével elfojtották azokat. Ekkor olyan embert kezdtek keresni a kommunista párt élére, akit elfogadhatnak a lengyelek. Hruscsov 1956 októberében Lengyelországba ment, hogy valamilyen módon megpróbálja lehűteni a kedélyeket.

Ő mindent a korábbi vezetésre kent és számtalan engedményt tett a lengyeleknek az  1956. október 19-21. közötti tárgyalásokon. Ennek nyomán megválasztották a kommunista párt élére azt a Wladyslaw Gomulkát, aki elérte, hogy a szovjetek visszavonják a csapataikat a lengyel utcákról. Október 23-án Budapesten szimpátia tüntetés kezdődött a lengyelekért, a végkifejletet pedig már ismerjük.

wegry1956

A 1956-os magyar felkelésről a pihentetett cenzúra miatt írhattak a lengyel lapok. Talán ennek is köszönhető, hogy viszonylag gyorsan, már október 25-én felszállhatott az első lengyel segélyszállítmány Varsóból. A  korabeli információk szerint a lengyelek 794 liter vért, 415 liter vérplazmát, valamint 16 500 kilogramm szintetikus vérhelyettesítő anyagot tettek gépre szinte azonnal, hogy segítsék a magyar forradalmárokat.

Emellett teherautókkal is érkeztek szállítmányok Magyarországra. Ily módon a magyar forradalom kitörését követő napokban 4 tonna tejport, valamint 8 tonna gyógyszert és kötszert juttattak el hazánk fiainak és lányainak. Továbbá legalább 24 tonna élelmiszer is érkezett Lengyelországból, ebből legalább 15 tonnát liszt tett ki. A következő szállítmányokkal még ennél is több, mintegy 52 tonnányi liszt, illetve 15 tonna gyümölcslé és lekvár érkezett Magyarországra.

Az adománygyűjtések Lengyelország szerte folyamatosak voltak, de érdemes kiemelni Poznan, Olsztyn és Varsó lakosainak szolidaritását. A lengyel testvéri segítség a forradalom leveréséig, 1957. január végéig az önkéntes pénzadományokból 31 millió zloty gyűlt össze és 11 millió zlotyra tehető a természetbeni adományok értéke.  A lengyel emberek segítségeként a Lengyel Vöröskereszt ugyanezen időpontig 25,5 tonna vérhelyettesítő szert, gyógyszert, kötszert és orvosi műszert, 331 tonna élelmiszert, 32 tonna ruhaneműt és 10 tonna szappant juttatott el 42 teherautón és 104 vasúti kocsin Magyarországra. És ezt akkor tették a lengyelek, amikor rendkívül szűkös idők jártak rájuk.

Az 1956-os magyar forradalomban legalább 20 ezer ember sérült meg és szerény becslések szerint is 15 – 25 ezer ember vesztette  életét.