A futurisztikus megjelenésű nyerges vontatót az idei 66. hannoveri IAA haszonjármű-kiállításon mutatta be az Iveco. A Z Truck a jövőben kulcsszerepet tölthet be a jövő hosszú távú árufuvarozásában, ugyanis a biometánnal üzemeltethető erőforrásnak köszönhetően teljesen CO2-es üzemet kínál a jövendőbeli üzemeltetők számára. A tiszta üzem mellett a Z Truck egyedülálló hatótávolsága sem elhanyagolható tényező, hiszen egy tankolással 2200 kilométert lehet vele megtenni.

Az Iveco a CNH Industrial mérnökeivel közösen tervezte meg a koncepciójárművet, melynek egyik legfigyelemreméltóbb része a teljesen újragondolt fülke. A kabint nyújtott szélvédővel, valamint nagyobb oldalablakokkal látták el a holtterek drasztikus csökkentése érdekében. A Z Truck belső tere pedig oly módon lett kialakítva, hogy teljes mértékben megfeleljen az automatizált közlekedés igényeinek. A járműben nincs nagy műszerfal, a vezetőülés környezetében mindössze egy kormány, valamint egy középre helyezett érintőképernyő található.

449349

Az Iveco Z Truckban a legújabb fejlesztésű LNG erőforrás dolgozik, mely 460 lóerős teljesítménnyel és 2000 Nm-es forgatónyomatékkal rendelkezik. A biometánnal üzemeltethető motorhoz 16 sebességes automata sebességváltó csatlakozik. Ha hinni lehet az olasz gyártó adatainak, akkor a legújabb generációs LNG-motorjaik 33 százalékkal kevesebb üzemanyagot használnak fel az előző változatokhoz képest.

449345

A Z-Truck sorozatgyártásáról egyelőre nincs hír, sőt több mint valószínű, hogy az olasz koncepció teherautó vívmányait inkább csak elemeiben használják majd fel a következő generációs Iveco Stralisok esetében. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy az európai nyerges vontatók a Z Truckhoz hasonló formavilágot képviselnek majd a következő évtized hajnalán.

Fotók: Iveco, kivéve felső kép (cardesignnews.com)