Nemrég mutattuk be a Proterra elektromos autóbuszát, mely egyetlen feltöltéssel 415 kilométert tud megtenni. Az amerikai cég most egy nagyobb hatótávolságú modellel állt elő, mely reális alternatívát jelenthet a dízelüzemű buszokkal szemben. A Catalyst E2 966 kilométert képes megtenni egyetlen feltöltéssel, igaz ezt a hatótávot a forgalomtól elzárt területen, a Michelin tesztpályáján sikerült összehozni.

Viszont a 900 kilométer körüli hatótáv nem számít rossz értéknek az elektromos buszok között, sőt, ezzel a Proterra csúcstartó lett a városi autóbuszok mezőnyében. A gyártó szerint ettől függetlenül nincs szükség ekkora kapacitásra városban közlekedve, ugyanis 310-560 kilométeres hatótáv bőven elegendő lehet.

Az amerikai piacon a Proterra rendkívül keresettnek számít, ugyanis a Catalyst E2 eladásai 220 százalékkal nőttek tavaly óta. Hogy ez pontosan számokban mit jelent, azt nem tudni, de feltétlenül látványos adat. Az biztos, hogy a Proterra eddig 315 autóbuszt értékesített az Egyesült Államokban 35 település számára. A cég elektromos buszai eddig 40 millió kilométert tettek meg és ezzel legalább 2 millió liter üzemanyagot takarítottak meg. Jobban mondva ennyi üzemanyagot nem pöfögtek el.