80 darab új, Csehországban készülő Iveco Urbanway CNG csuklós buszt vásárol a híres író szülővárosa, Nantes. A nyugat-franciaországi településre az első példány már év végén megérkezhet, míg a többit 2017 augusztusáig kell leszállítania az olasz gyártónak.

Nantes-ban – melyben 1826 óta működik autóbusz-hálózat (kezdetben omnibuszok közlekedtek) – már most is legalább 360 gázüzemű autóbusz van forgalomban, mely a teljes buszflotta 72 százalékának felel meg. A közel háromszázezer lakossal rendelkező város első CNG buszát 1997-ben helyezték forgalomba.

Az újonnan vásárolt példányok ugyanakkor a hagyományos és sűrített földgázzal hajtott változatokat fogják kiváltani, ugyanakkor a gázbuszpark 2020-ig tovább növekedhet, hiszen a városnak összesen 230 CNG-s hajtáslánccal rendelkező autóbuszra van vételi opciója az Iveco felé, amiből most 80 darabot hívott le Nantes az önkormányzat és a helyi tömegközlekedési társaság forrásainak köszönhetően.

A négyajtós buszok szolid, elegáns, zöld-fehér-fekete fényezéssel kerülnek forgalomba. Fedélzetükön 32 ülőhely és 109 állóhely található. A buszokban dolgozó Iveco Cursor 8-as, 330 lóerős motorok egyenként 35%-kal kevesebb nitrogén-oxidot, 95 százalékkal kevesebb finom részecskét, valamint 10 százalékkal kevesebb szén-dioxidot eregetnek a levegőbe.