Július utolsó hetében, azaz most országos ellenőrzést tart a magyar rendőrség, ezzel részt vesznek az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (Tispol) által meghirdetett akcióban.

Magyarország egészére, így Budapestre és valamennyi megye területére kiterjedő, fokozott közúti ellenőrzés során kifejezetten a tehergépkocsik és az autóbuszok forgalmának ellenőrzésére terjed ki. Az egyes területeken eltérő napokon lehetnek jelen az egyenruhások.

Ellenőrzik a szükséges személyi és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát, a jármű műszaki állapotát, a szociális előírások, a heti vezetési és pihenőidők (AETR) megtartásának, a veszélyes árú szállítási szabályok (ADR) betartását. A magyar és a külföldi hatósági jelzéssel közlekedő gépjárműveket is vizsgálják. A menetrend szerint közlekedő autóbuszokat csak indokolt esetben és a lehető legrövidebb ideig vonják ellenőrzés alá.

Azért mostanra került a Tispol-naptárában ez a fajta ellenőrzés, mert a nyári időszakban az autóbuszok nagyobb részarányban közlekednek a közutakon – köszönhetően a nyári turizmusnak, a charter és kirándulójáratoknak. Emellett a nyári időszakban a közúti áruszállítás is intenzívnek mondható, részben a nyaralók, a pihenni vágyók ellátása érdekében.