Korábban egy Kanadában élő és dolgozó magyar sofőr csőrősét mutattuk be. Aztán egyszer csak kaptunk egy képet egy másik csőrösről is, melyen ugyancsak ott virít a “H”, vagyis a Magyarországot jelző matrica. Nem hittünk a szemünknek, de ezúttal újabb magyar kamionsofőr jelentkezett a King of the Road Facebook-oldalán. Herits János egy olyan Western Star 15-össel döngeti az utakat, amit március végén vásárolt meg. Nem, ez nem elírás, tényleg ő vette, pedig csak 10 éve dolgozik kamionsofőrként.

IMG_1738

A férfi 16 éve él Kanadában, ahol több magyar kamionsofőr rója az utakat, és különféle matricákból arra lehet következtetni, hogy büszkén őrzik közép-kelet-európai gyökereiket. János saját bevallása szerint gyermekkora óta buszsofőr akart lenni, így került kezdetben a BKV-hoz vonalszerelőként, majd autóbusz-vezetőként rótta a budapesti utakat.

IMG_1742

János Western Star nyergesvontatójába néhány hónap alatt 66 ezer kilométert tett. E tetemes mennyiségű futásteljesítmény elérése nagy mértékben köszönhető a megbízható és hatékony teljesítményt nyújtó 15 literes, 485 lóerős Detroit Diesel erőforrásnak, melyhez egy 12 sebességes automata váltó csatlakozik. Ebből a járgányból mi se szállnánk ki egyhamar, és mivel idén gurult ki a gyárból, zsenge kora miatt egyszerűen igényli a kilométereket. A tekintélyt parancsoló formatervvel rendelkező csőröst elöl-hátul LED-fényszórókkal látták el, de az utastérben is takarékos, szemnek kellemes LED-égők gondoskodnak a szükséges világításról.

IMG_1753

A hálórésszel ellátott fülkében minden megvan, ami a hosszú távú utazáshoz szükséges, így például két ágy, 120 voltos csatlakozás, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő és tárolószekrény is rendelkezésre áll. A krémszínű kárpitozás, valamint a cseresznyefából készült kabinetek harmóniában vannak egymással és nem utolsó sorban képviselnek valamint az “otthon melegéből”, hiszen olyan hatást keltenek, mintha csak a saját nappalijában lenne az ember. János azért időként a feleségét is elviszi magával, hogy ne maradjon kihasználatlanul a második ágy.

IMG_1739

A FOGZ Logisticsnek dolgozó volt BKV-sofőr egy nap akár 800-1200 kilométert is levezet, így a havonta megtett futásteljesítmény a 20 ezer kilométert is elérheti. János elég sűrűn jár az Egyesült Államokba, hiszen hűtőszekrényes trélerével számtalanszor kell zöldségeket fuvaroznia Kanadából az USA-ba. Vezesse bárhová is a menetlevél, mi büszkék vagyunk rá, hogy ilyen teljesítménnyel öregbíti a magyar fuvarozók hírnevét. Most már ott, Amerikában is tudják, hogy a magyar sofőrökre lehet számítani.