Egy héttel ezelőtt adták át a világ első villamosított autópályáját Svédországban. A felsővezetékekkel ellátott, Gävle városánál található szakasz, mintegy két kilométer hosszú. Az új útszakaszon a Scania hibrid hajtású G 360-as teherautók közlekednek majd kísérleti jelleggel.

A G 360-as hibrid modell a fülke mögött elhelyezett áramszedővel van felszerelve. Ez az áramszedő kapcsolódik az elektromos vezetékhez, mely az út jobb oldali sávja fölött húzódik. A Siemens technológiával épített teherautó szabadon rá-, illetve lecsatlakozhat a felsővezetékről akár menet közben is. Ez a jármű számára nem okoz problémát, hiszen amíg a rá van csatlakozva a felsővezetékre, addig elektromos üzemmódban közlekedik, majd lecsatlakozva már a dízelmotorját használva megy tovább. A G 360-as teherautóban ráadásul olyan Euro 6-os erőforrás található, mely akár bioüzemanyaggal is üzemeltethető lesz.

Az új technológia fejlesztője, a Scania és a Siemens különböző svéd magán- és állami szerv támogatását élvezi, úgy mint a Svéd Közlekedési Adminisztrációs Szervezet, a Gävleborg Regionális Hatóság, a Svéd Energia Ügynökségi Hatóság és a Vinnova Innovációs Ügynökség. Ha a kísérleti projekt sikeres lesz, akkor elképzelhető, hogy több autópályát villamosít a jövőben a svéd állam az ilyen hibrid kamionok közlekedése érdekében.