Mindenki ismerte őt, generációk nőttek fel filmjein, melyeket számtalanszor újra lehet nézni. Bud Spencer tegnapi halála sokkolta a világot, még akkor is, ha korából adódóan érezhető volt, hogy ez előbb-utóbb be fog következni. Életemben ő az első olyan ember, akinek elvesztését bármikor meg tudom könnyezni, pedig személyesen sohasem találkoztam vele.

Bud Spencerről mindenkinek más kép ugrik be. Sokaknak egy kalapos, szakállas westernhős, másoknak kockás inges kamionsofőr, megint másoknak pedig afrikai kalandor, vagy esetleg csapzott zsaru képe jut az eszébe e név hallatán. Ez részben annak is köszönhető, hogy – eredeti nevén – Carlo Pedersoli rendkívül sokoldalú személyiség volt, melyről több mint félszáz 1951 és 2013 között leforgatott film tanúskodik. Filmjeiben azonban egy dolog közös: szinte mindegyik alkotásában olyan szereplőket alakított, akik személyiségében mindig felülkerekedett a “nemesebbik” én. És így lett Bud Spencer az a figura, aki mindig képes volt testi fölényét és erejét a jó ügyek szolgálatába állítani.

15671f7c7ceef15ce645c97599f5b5b4

Az olasz színész alakításaihoz számtalan olyan geg köthető, melyet szinte mindenki fejből tud. Ki ne emlékezne arra, amikor a Bűnvadászokban a Matt Kirbyt alakító Terence Hill mosolyogva veti oda Wilbur Walshnak, vagyis Bud Spencernek, hogy “Szépségem, a szélső sáv a kamionoké. Húzódj le a szélre, vágd ki a villogódat, és már itt se vagy!” A fürtös hajú, szakállas termet pedig erre egyszerűen kikerüli a férfit, és továbbáll, ahelyett, hogy legalább verbálisan helyretenné a szintén rossz napját megélő Matt Kirbyt.

És ugyancsak kultikus jelentőséggel bír az “És megint dühbe jövünk” című film, melyben egy lóvá tett kamionsofőrt alakított. Ebben a filmben az is megtörtént vele, hogy egy este ellopják a teherautóját. “A kamion a miénk és el akarunk menni vele!” – kiáltja neki oda Nynfuss az egyik jelenetben. – “Hova?” -kérdez vissza egyszerűen és abszurd módon Bud Spencer, amin újra és újra sírva tudunk nevetni. A filmben szereplő Kenworth W900-es egyébként már olyan ikonikussá vált, hogy az egyik kamionos szimulátoros játékokat fejlesztő cég elkészítette a modell filmbéli mását is.

euro-truck-simulator-2-charlie-firpo-truck

Fotó: pcguru.hu

Talán nem túlzás azt állítani, hogy mi magyarok is saját halottunknak tekintjük Bud Spencert, hiszen kapcsolata Magyarországgal egészen korán kezdődött, még amikor a vízilabda határozta meg az életét. A fénykorában 194 centiméteres testmagassággal és 150 kilós súllyal rendelkező színész a 70-es, 80-as években hatalmas rajongótáborra tett szert idehaza, alakja még szinkronhangját, Bujtor Istvánt is megihlette, aki az ő karakterére alapozva készített el több filmet.

Elég rég nem jártam Magyarországon, de nagyszerű emlékeket őrzök róla, különösen abból az időből, amikor a vízilabda-válogatottunkkal játszottunk Budapesten, nemzetközi tornán. Nagyszerű emlékek. Remélem, hamarosan visszatérhetek Budapestre. A magyar könyvszerkesztőm folyton szeretne meghívni, talán a közeljövőben lesz érkezésem” – jegyezte meg tavaly Bud Spencer az origo.hu-nak adott interjújában.

Bud, sajnos a visszatéréssel örökké adós maradsz. Sohasem felejtünk, te jóságos pofonosztó!

Aki szeretne Bud Spencerre gyertyagyújtással emlékezni, az ma este nyolc órára látogasson a Stefánia úti olasz nagykövetséghez!