A Scania már évek óta dolgozik együtt különböző technológiákkal, hogy kidolgozza a járművek automatizálási rendszerét, de ez csupán csak egy szeletét teszi ki a közlekedés automatizálási megoldásainak. A svéd gyártó jelenleg leginkább az ipari felhasználású járművekre koncentrál.

A mérnökök napjainkban gőzerővel dolgoznak az önvezető járművek, valamint az ezek irányítását végző autonóm szállítási rendszer megalkotásán. Azért esett erre a területre a választás, nagy a benne rejlő gazdasági potenciál, valamint ezen a területen jogilag is engedélyezett az önvezető járművek használata.

Elképzeléseik szerint az autonóm szállítási rendszer a járművek között osztaná meg a feladatotokat, illetve ellátná őket a szükséges információkkal. Az alkalmazás során minden szállítási megoldás az üzemeltető igényeire lenne szabható. A fejlesztés első szakaszában a Scania az ipari területekre összpontosít, úgy mint a bányászat, a kikötői szállítmányozás és a terminálok közlekedése.

A svédek már megkezdték az önműködő teherautók és az azokat működtető rendszer tesztjét és ennek eredményeit várhatóan még idén bemutatják. Igaz, az ilyen járművekre még várni kell, a Scania becslései szerint az önvezető járművek öt év múlva jelenhetnek meg bizonyos ipari felhasználási területeken. Ennek oka egyszerű: a speciális, önvezető teherautóknak összefüggő irányítási rendszerre van szükségük, mely attól elkezdve, hogy érzékeli környezetét a szenzoradatok felhasználásával, képes arra is, hogy megértse azokat és helyes döntéseket hozzon meg a jármű irányítására.