A londoni csatornahálózat karbantartása és tisztítása nem kis feladat, éppen ezért speciális, nagy teljesítményű járműveket igényel. Az Egyesült Királyság fővárosa nemrég hozzálátott a viktoriánus korabeli szennyvízhálózat modernizálásához, mely helyenként akár 100 méter mély is lehet.

A csatornahálózat tisztítására London egy speciális teherautót helyezett forgalomba, mely nagy teljesítményű szívóberendezéssel van ellátva. Az egyszerűen “Terminátorra” keresztelt jármű áprilisban mutatkozott be a birminghami haszonjárműexpón. A különleges munkagép megépítése két évet vett igénybe, fejlesztését a London és a Délkelet-Anglia tisztaságáért felelős brit Hydro Cleansing végezte. A négytengelyes teherautó 985 ezer euróba került, ami átszámítva közel háromszáz millió forintnak felel meg.

Londonban túlméretes Terminátor járja az utakat 1

A jármű alapját egy Scania R 730 Highline adja, azonban a végső kialakítás érdekében jelentősen áttervezték az erőátviteli rendszereket, igaz, a motort és a sebességváltót meghagyták az eredeti helyén, vagyis a fülke alatt.  A hatalmas tartály a felépítmény közepén kapott helyet, míg a tömlőcsatlakozókat a kasztni hátsó részén helyezték el. A munkások és a járókelők biztonságáról egy 360 fokos kamerarendszer gondoskodik, mely segíti a sofőrt abban, hogy a méretes járművel véletlenül se veszélyeztesse mások testi épségét.

A Terminátor nem egyedül járja a londoni utakat, ugyanis már egy társa is van. A köztisztasági vállalat nemrég forgalomba állította a Megatront, mely egy Scania R 620-asból fejlesztett szippantógép. A két jármű együttesen annyi munkát képes elvégezni, amennyi más hasonló járműveknek napokig tartana.