Mikulástroli néven közlekedik a fővárosban az egyik Solaris-Škoda trolibusz a karácsonyt megelőző ünnepi időszakban. A járat elindításakor a Mikulás utazott vele, aki ajándékokat vitt a rászoruló családoknak.

A Mikulástroli csillogó fényeit körülbelül 10 000 db alacsony fogyasztású LED-izzóból összeállított fényfüzér biztosítja, valamint különleges, egyedi belső dekoráció gondoskodik az ünnepi hangulatról. Az új fővárosi trolik karosszériáját és utasterét a lengyel Solaris készítette, az elektromos hajtásláncot pedig a Škoda építette be – a járművek különlegessége, hogy akár 4 kilométert is képesek megtenni felsővezeték nélkül.

A BKK a Mikulásgyárral együttműködve ajándékgyűjtési akcióba kezdett a hátrányos helyzetű családok megsegítésére. A kampány keretében – azon kívül, hogy a gyerekek együtt trolizhatnak a Mikulással és krampuszaival – a Mikulástrolin is leadhatók azok az ajándékok, adományok, játékok amelyeket a BKK eljuttat a Mikulásgyár manóinak, akik elviszik azokat a hátrányos helyzetű családoknak.
 

Csuklós troli a Mikulásnak 2 A Mikulástroli 2015. december 5-e és 19-e között, a város 11 különböző trolibusz-vonalán, hétköznap 17 és 20 óra között, hétvégén 10 és 18 óra között menetrend szerint közlekedik, ami az érintett vonalak végállomásain kihelyezett tájékoztatókon valamint a BKK honlapján olvasható. December 20-ától – december 24-e és 31-e kivételével –  január 6-áig ugyanez a jármű Fénytroli néven közlekedik tovább naponta 17 és 21 óra között. A Mikulástroli normál díjszabás szerint vehető igénybe.