November végéig forgalomba áll mind a 16 új, alacsonypadlós, légkondicionált, török gyártmányú midibusz a budai Várban – közölte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes csütörtökön Budapesten. Az első példányok már ma bemutatkoztak.

A midibuszok beszerzése csak egy részét képezi a budai Vár megújulásának, tavaly felújították azokat az utakat, ahol ezek a buszok közlekednek majd – közölte a főpolgármester-helyettes.

A  Karsan ATAK típusú új midibuszok alacsonypadlósak, légkondicionáltak, lehajtható kerekesszékes rámpával felszereltek, a járműveket EURO 6-os dízelmotor hajtja. Az új járművek az eddigieknél 37,5 százalékkal kevesebb szennyező- és káros anyagot bocsátanak ki, valamint kisebb az energiafelhasználásuk. A buszon egyszerre 39 ember tud utazni, az ülőhelyek száma 21
   

Új buszok Budapesten 1
Új buszok Budapesten 2

Új buszok Budapesten

Új buszok Budapesten

Új buszok Budapesten 6
Új buszok Budapesten 7
Új buszok Budapesten 8
Fotó megosztása:
Új buszok Budapesten 9 Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere arról beszélt, a budai Vár szépítése során fontos, hogy ne csak az utak, a házak, a terek újuljanak meg, hanem a közösségi közlekedés infrastruktúrája is. Elmondta, eredetileg elektromos buszokat szerettek volna, és remélik, hogy egyszer ezeknek is eljön az idejük, addig is az új buszok a “felmentő sereget” képezik.

Vancin Kitapci, a Karsan ATAK típusú buszokat szállító Karsan Pazarlama ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég az egyik vezető buszgyártó vállalat Európában, több ezer buszuk fut szerte a világon. Úgy fogalmazott, ezek a buszok “tökéletesek”, mégpedig azért, mert Budapest megadta a paramétereket, a cég pedig ezek alapján szállította le a megrendelést.

Új buszok Budapesten 10 A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budavári Önkormányzat 2013-ban indított közbeszerzési eljárást 16 midibusz beszerzésére. A beszerzés költsége 909 millió forint, amelyet a budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó program keretében, teljes egészében európai uniós támogatásból finanszíroznak. Ha a szükséges források rendelkezésre állnak majd, akkor további 24 midibuszt tudnak lehívni a török szállítótól.