2015. november 6-án bemutatkoztak a fővárosban az új hosszú CAF villamosok. A járművek ezen hosszabb változatai a Combinót is lekörözve egyenesen világrekordernek számítanak, hiszen 55,9 méteres hosszukkal ezek a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamosok a világon, egyszerre 345 ember utazhat rajtuk.

 

Mindegyik alacsonypadlós és egyterű, ezért a mozgásukban korlátozottak, az idősek és a babakocsival közlekedők is akadálymentesen és kényelmesen használhatják. Az utasterekben nincsenek dobogón elhelyezett, nehezen megközelíthető ülések. A levegő kedvező hőmérsékletéről légkondicionálók, az utasok biztonságról pedig fedélzeti kamerák gondoskodnak.

 

Az új járművek fokozottan környezetkímélők, ugyanis energia-visszatápláló technológiájuknak köszönhetően az elektromos áramot is takarékosan használják fel. A mai Combino villamosoknál is hosszabb járművek az 1-es villamos vonalán szállítják majd az utasokat. A szeptember közepén bemutatott “rövidebb”, 34 méteres CAF villamosok (a képen) a 3-as villamos vonalán már járnak.

 

A Spanyolországban gyártott új villamosokból összesen 47 (35 rövidebb és 12 hosszabb) közlekedik majd a fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére a BKV Zrt. üzemeltetésében. A 46,5 milliárd forintos beruházás az Európai Unió, a kormány és Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozásában valósulhatott meg.

 

Ahhoz, hogy a villamosok biztonsággal tudjanak közlekedni, a járművezetőket is felkészítik, egy élethű nagyságú villamosszimulátorral. Itt stresszmentesen lehet modellezni vészhelyzeteket, így gyakorlás közben se a milliós értékű vagyontárgyakat, se a közlekedők biztonságát nem kockáztatják.