Első ránézésre szélesebb és alacsonyabb kasztnija, valamint nagyobb oldalablakai vannak az új Crafternek, melyet a Volkswagen a Mercedesszel való szakítást követően saját alapokon fog gyártani 2017-től. Bár a legújabb generációs változat formaterve nehezen vehető ki az álca miatt, az már biztos, hogy az előddel szemben nem álló, hanem fekvőlámpákkal készül. Talán hajazni fog a Transporter, vagy a Caddy megjelenésére. További szembetűnő ismertetőjegye, hogy széles visszapillantókkal látták el.
Ez a kiadás oldalról már nem lesz könnyedén összetéveszthető a Mercedes Sprinterrel. A legszebb formája talán a kisbuszos változatnak lesz, mely leginkább egy nagyra nőtt T6-osra emlékeztet. A gyártó jelenleg a duplafülkés platós, valamint a kisbuszos változatot teszteli, a további változatok megjelenésére azonban még várni kell.
A Volkswagen korábban úgy döntött, hogy jelentősen átszervezi nemzetközi termelési hálózatát. Ennek keretében 2016-tól Lengyelországban készül a Crafter legújabb generációs változata, amelyhez Wrześniában épül új, a tervek szerint 2016 második felében beinduló üzem. Września mintegy ötven kilométerre keletre fekszik Poznańtól és a már működő ottani gyár mellett a Volkswagen immár második gyártási helyszínének ad majd otthont Lengyelországban. A beruházással a német cég mintegy 2300 új munkahelyet teremt.