Afrikába szállíthat a Rába 1

Brazilíába szállíthat a Rába

A Rába új célpiacon, ezúttal Észak-Afrikában készül megvetni a lábát – adta hírül a társaság saját honlapján. A győri székhelyű vállalat autóbuszokhoz szállíthat futóműveket az egyiptomi EAMCO (Engineering Automotive Manufacturing Company) busz- és teherautó-gyártó számára. A cég ugyanakkor a szerződés értékét nem tette közzé és a Vezess.hu megkeresésére üzleti titokra hivatkozva elzárkózott ennek közlésétől.

A magyar társaság összesen 145 darab autóbuszhoz gyárthat futómű-szetteket ebben az évben. A szállítások már  elkezdődtek és az első darabokat beépítették a járművekbe. Az EAMCO a futóműveket saját fejlesztésű, 12 méteres, városi forgalomban részt vevő autóbuszainak gyártása során használja fel.  A távolsági kivitelű buszok Kairó és Alexandria utcáin szállítják majd az utasokat. A futómű-fejlesztés időszakában a Rába Fejlesztési Intézet helyszíni technológiai támogatást nyújtott a hajtáselemek – köztük a futómű – helyes beépítéséhez.

A Rába és az EAMCO korábban egy szándéknyilatkozatot is aláírt, amelyben a két társaság arról állapodott meg, hogy közösen megvizsgálják, mily módon lehet a jelenlegi megrendelést hosszú távú stratégiai partnerséggé alakítani az egyiptomi buszpiacon. Emellett a kooperáció lehetőségét más haszonjárművekre történő kiterjesztését is áttekintik. Egyiptom a közel 90 milliós lakosságával és fejlett városi közlekedésével további lehetőségeket kínál a magyar társaság termékei számára.

Az EAMCO 2000-ben jött létre a NASCO (El Nasr Automotive Manufacturing Company) vállalat teherautó és busz üzletágaira alapozva. Az EAMCO ma független részvénytársaságként működik. A NASCO-t az egyiptomi busz- és teherautó-gyártás úttörőjeként tartják számon. 1960-ban alapították DEUTZ és FIAT know-how-val, majd Egyiptom és az arab világ egyik meghatározó ipari vállalatává vált.