Az olaszországi Torinóhoz közel, a La Belotta gazdaságban tesztelik azt a második generációs prototípust, mely gazdaságosabbá teheti a traktorok üzemeltetését. A New Holland T6-os az első olyan traktor, melynek hajtásáról sűrített földgázzal működő erőforrás gondoskodik.A négyhengeres, 3 literes FPT-gyártmányú motor 620 newtonméteres nyomaték mellett 135 lóerős teljesítmény leadására képes.

A technológia elsősorban azon gazdák számára lehet igazán vonzó, akik képesek saját farmjukon biometánt előállítani. A La Belotta ezen szerencsés gazdaságok közé tartozik. Az üzemanyag előállításához szükség biogáz készítéséhez lényegében bármely szerves hulladék felhasználható, ezért nem csak a mezőgazdasági termékek jöhetnek szóba. A biometán nemcsak azért jó, mert környezetbarát, hanem azért is, mert olcsó.

A T6-os azonban egyelőre tesztelési szakaszban végzi mindennapi munkáját a 450 hektáros gazdaságban. A New Holland szerint azonban öt éven belül megindulhat a modell sorozatgyártása. Ez a traktor egyébiránt 80 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsájt a levegőbe, mint a hagyományos üzemű társaik. Ennek köszönhetően kiváló harcostárs lehet a legfrissebb EU-normák teljesítésében, melyek előírják az üvegházhatású gázok 20 százalékkal történő csökkentését 2020-ra. Addig meg ugye nincs sok idő ugyebár.

Amennyiben odáig van a traktorokért meg vissza, akkor olvassa el a legújabb Zetorról szóló cikkünket!