Ezentúl riaszt a HU-GO, ha nem fizetünk 2

A nemzetközileg is egyedülálló funkció célja a jóhiszemű fuvarozók védelme. Az értesítés emellett felhívja a figyelmet az ellenőrzési rendszer által érzékelt téves felhasználói beállításokra. Így az ellenőrzésükkel és kijavításukkal, illetve szükség esetén az egyenleg feltöltésével elkerülhetők a sorozatos bírságok. Az új funkcióhoz a fuvarozói érdekképviseletek, a vállalkozások, bevallási közreműködők, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hatékony közreműködésére volt szükség.

A fejlesztést májusban tesztelték, majd a hatóságokkal is egyeztettek annak érdekében, hogy minél gyorsabban bevezethessék. A bírságriasztás a HU-GO rendszerben regisztrált felhasználónak az általuk megadott e-mail címre figyelmeztetést küld, abban az esetben, ha az ellenőrzési rendszer jogosulatlan úthasználatot állapít meg. 

Fontos tudni azonban, hogy a riasztás funkció alapbeállításként inaktív. Ezért azt igény esetén a regisztrált felhasználóknak aktiválni kell. Az is igaz ugyanakkor, hogy a jogszabályi megfelelés miatt a riasztási rendszer nem változtatja meg a bírságolás rendjét, emiatt a jogosulatlan úthasználattal kapcsolatos adatokat zárt ellenőrzési rendszerben továbbra is átadják a hatóságnak.