Mindezt a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének, egyszerűbb nevén a NiT Hungary-nak köszönhetjük, mely a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal Turistabusz Munkacsoportjának javasolt korábban változtatásokat. A testület pedig továbbította azokat a Budapesti Közlekedési Központnak. A BKK végül számos javaslatot elfogadott, ennek köszönhetően könnyebb lehet Budapesten a turistabuszok közlekedése. Mindemellett biztonságos parkolóhelyeket alakítanak ki a rakparti hajóállomások közelében.

A változtatásoktól elsősorban a főváros helyzetének javulását várják közép-európai turisztikai versenytársaival szemben. Bécsben és Prágában ugyanis már régóta védett utakon terelik a városnéző járatokat. A magyar főváros utcáin naponta mintegy 430-450 turistabusz közlekedik főszezonban. Magyarországra éves szinten 4 millió külföldi vendég látogat, közülük 2,8 millióan turisztikai céllal. Ennek 40 százaléka, tehát legalább 1,12 millió turista érkezik busszal, vagy utazik azzal városon belül, illetve annak környékén – derül ki a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. tavalyi tanulmányából.

A változtatások között van, hogy 2015. május 31-től kiegészítő tábla segíti a Bálna-parkolóból a Fővám térre és a Vámház körútra kihajtó autóbuszokat. Szintén jelentős előrelépés, hogy a Batthyány tér és a Clark Ádám tér közötti szakaszon, a turistabuszok számára is használhatóvá válik az I. kerületi Fő utca autóbusz-forgalmi sávja. Emellett hamarosan megtörténik a Carl Lutz rakpart végén a díjmentes buszparkolás engedélyezése is.

A BKK ígérete szerint a mostani változásokat június végéig újabbak követhetik, ennek köszönhetően járdaszélesítés mellett 15 férőhelyes autóbusz-parkoló létesül az Id. Antall József rakparton, illetve lámpás gyalogátkelőt kap a Lánchíd pesti torkolata és bővülni fog a Műcsarnok melletti buszparkoló férőhelyeinek száma is.