Lassacskán minden hétre jut egy elektromos buszról szóló hír. Nemrég a Volvo jelentette be, hogy üzemképes null-emissziós járművet fejlesztett, előtte pedig az oroszok álltak elő egy értékelhető modellel. Az európai buszpiac legfrissebb újdonsága ezúttal Törökországból érkezik. A Bozankaya elektromos modellje török és német mérnökök munkájának eredménye, mely a tavalyi IAA-n mutatkozott be. 

Az E-Bus Sileo névre keresztelt jármű első ránézésre alig különbözik a hagyományos hajtású buszoktól. Ez annak köszönhető, hogy karosszériáját úgy alakították ki, hogy az üzemeltetéshez szükséges eszközöket helytakarékosan lehessen elhelyezni. A modell várhatóan  háromféle – 10,5 ; 12 és 18 méteres – változatban készül a jövőben. A típuscsalád első jövevénye a háromajtós, 10,5 méteres, szóló kivitel.

Keleti nyitás az elektromos buszokra 1
Keleti nyitás az elektromos buszokra 2

Keleti nyitás az elektromos buszokra

Keleti nyitás az elektromos buszokra

Keleti nyitás az elektromos buszokra 5
Keleti nyitás az elektromos buszokra 6
Fotó megosztása:
Keleti nyitás az elektromos buszokra 7 A Sileót úgy tervezték meg, hogy akkumulátorai akár egy óra alatt is feltölthetők legyenek gyorstöltők segítségével. Szükség esetén azonban egy 380 V-os áramforrásra is csatlakoztatható. Teljesen feltöltött energiatároló berendezésekkel a jármű 260-320 kilométert képes megtenni. A takarékosság érdekében a modellt fékezésienergia-visszatápláló eszközzel is ellátták.

Az E-bus Sileo a Bozankaya ankarai gyárában készül, de végszerelése a németországi Salzgitterben történik majd. A gyártó szerint a jármű fogyasztása 5-6 liter üzemanyagnak felel meg 100 kilométerre vetítve, míg ugyanez egy dízel üzemű busz esetében 30-40 liter körül alakul. A Sileóval az érdeklődök a milánói UITP-kongresszuson találkozhatnak.