Jöhet az új magyar városi busz 2 Városi járműcsalád fejlesztésébe kezdett az Evopro Systems Enineering Kft., a beruházás az Európai Unió és a magyar állam csaknem 675 millió forintos támogatásával, 1,365 milliárd forintos összköltséggel valósul meg – közölte a cég.

A projektben a tervek szerint kifejlesztenek egy olyan megnövelt önjáró képességű trolibuszt, ami jó alternatívája lehet a belvárosi autóbusz-forgalomnak, mert részben kötetlen pályán mozogva gyorsan alkalmazkodik a változó városszerkezethez, csúcsforgalmi helyzetekhez.

Kovács László projektvezető elmondta: eddig két busz prototípusát fejlesztették már ki, a 8 méteres kategóriában egy tisztán elektromos buszt és egy hatótávnövelővel is felszerelt hibrid hajtású buszt. Jelenleg is dolgoznak a 9,5 méteres trolibusz, a CNG-busz, és egy elektromos változat kifejlesztésén.
    
Az Evopro Systems Engineering Kft. által vezetett k+f projekt neves hazai vállalati és intézményi összefogással valósul meg és rendszerszintű megközelítést alkalmaz: azaz a járművet, az infrastruktúrát, és az üzemeltetést egységként kezeli.