A fenti cím láttán általában valamilyen kevésbé civilizált országból érkező tudósítás juthat az eszünkbe, de semmiképp sem az, hogy egy Magyarországon történt esetről van szó. A helyzet az, hogy sajnos idehaza is vannak olyan tudathasadásban lévő emberek, akik vagány és menő dolognak élik meg a tömegközlekedési eszközök rongálását. Na, de jöjjön a sztori.

A rendőrség tájékoztatása szerint január 22-én három, huszonéves fickó betört az újpesti Elem utcai járműjavító telephelyre és az egyik vadonatúj Flirt motorvonat oldalát festékszóróval szétfújták. A telep biztonsági őre azonban megszakította őket elmélyült firkálgatásukban (amit művészetnek jóindulattal se lehet nevezni), ezért amikor meglátták az őrző-védőt, futásnak eredtek. A firkálgatást megörökítő kamerájukat azonban a földön hagyták, így a nyomozóknak lehetőségük volt kicsit tüzetesebben tanulmányozni a felvételeket. A videók nézegetése közben még egy másik akcióra is fény derült, két éve ugyanis festékkel öntöttek le egy metrószerelvényt.

A nyomozók három nappal később tartózkodási helyén előállították egyiküket, a 23. éves H. László Gergőt, aki beismerte tettét és azt is, hogy 2013. december elején társaival együtt több vödörnyi festéket öntöttek egy metrószerelvényre a reptérre vezető gyorsforgalmi út felüljáróján. A felvételeken egyébként tisztán látszik, hogy több autó is elhalad mellettük, azonban egy sem áll meg, hogy megállítsa a megtébolyult társaságot.

H. László Gergő két társát, Tóth Dávidot és Győri Patrikot még jelenleg is körözik a rendőrök. A helyzetet talán súlyosbítja, hogy nem egyszerű gyerekcsínyről van szó, hiszen előbbi már 23 éves, utóbbi pedig a 26. életévét tapossa. Sőt a metrós sztori nem pusztán rongálásnak minősül, hanem a közlekedés biztonságát veszélyeztető bűncselekménynek, ami 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható személyeket felismeri, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 107-en vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámon.

Őket keresik:

Festékkel öntötték le a metrót 9
Festékkel öntötték le a metrót 10