Hétfőn érkezett Magyarországra Joulupukki, aki vasárnapig tartózkodik hazánkban, hogy megörvendeztesse a gyermekeket és a felnőtteket. Nyelvrokonunk már magyarul is beszél valamennyire, de egyébként a magyarban és a finnben több, a téllel vagy Mikulás-kultusszal kapcsolatos szó közös, így például a tél (talvi), szarv (sarvi), jég (jää). Joulupukki a Finnagora, vagyis a Finn Intézet szervezésében tizenkettedik alkalommal jár hazánkban. Egyhetes programja alatt több városba és kisközségbe látogat el. A nyilvános találkozók mellett iskolákat, óvodákat és árvaházakat is felkeres, amiben immáron kilencedik éve az Autó Nexus Ford márkakereskedés lesz segítségére.

Az igazi és az eredeti lappföldi Télapó egyhetes hazai körútján idén is egy különleges “Joulupukki-mobillal” keresi fel a fontosabb helyszíneket, mely lényegében egy Ford Tourneo Custom furgon. Az egyedi matricázással ellátott járműre azért van szükség, mert sajnos idén sem esik hó december 6-a körül, ezért nem lehet szánnal ellátogatni a gyerekekhez.


A nagyszakállú Télapó ma Szombathelyre és Ajkára látogat, pénteken pedig a főváros több pontján bukkan fel. Délelőtt részt vesz a Mikulásgyár hivatalos megynyitóján, délután Óbudán, a Fő téren, este a Kispesti Központi Játszótéren oszt ajándékokat. Mikulás napján délelőtt a budapesti MOM Sportban fogadja a gyerekeket, majd Szentendrére is ellátogat. Joulupukki 2002 óta immár hagyománnyá vált hazai körútjai során immáron több százezer gyermekkel találkozott és ajándékozott meg.

Bármennyire is meglepő, a finn Télapóval nemcsak gyerekek akarnak találkozni. E sorok írója két évvel ezelőtt egy gyerekkori álmát valósította meg, amikor részt vett egy közönségtalálkozón. Akkor világossá vált, hogy Joulupukki megtestesíti mindazt, amiről a dalok és történetek szólnak. A Télapó-kultuszt persze minden felnőtt elrejti magában, attól a pillanattól kezdve, mikor állást kell foglalni a Mikulás létezését illetően. Pedig minderre nincs szükség, mert valóban ő az egyetlen, az igazi Télapó.