A DAF Magyarország a levegő minőségének javítása érdekében indította el 2014 májusában a “Vezess a holnapért” programját, amelynek során minden Magyarországon, újonnan vásárolt Euro 6-os DAF modell által megtett 1000 kilométer után egy kocsánytalan tölgyet ültettek el.  A kezdeményezés részeként a sofőrök szakszerű, környezetkímélő járműhasználatát is díjazták “A hónap sofőrje” verseny meghirdetésével, amelynek során a WebEye Magyarország telematikai fejlesztése szolgált az értékelés alapjául.

A program záróakkordja november 27-én volt, amikor ünnepélyes keretek között megtörtént a fák telepítése a Galgamácsai erdőbe. A legújabb, Euro 6-os motorokkal rendelkező DAF-kamionok használata így a levegőbe jutó károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett a hazai erdőterületek növekedéséhez is hozzájárult.

A kamionok Euro 6-os normának megfelelő motorjai a köztudatban elterjedt nézettel ellentétben nem a szén-dioxid, hanem a korom és a nitrogén-oxid kibocsátásának értékét csökkentik. A szén-dioxid-kibocsátás mérséklése továbbra is egyféleképpen, az üzemanyag-fogyasztás csökkentésével érhető el és ez leginkább a megfelelő vezetési technika elsajátításával valósítható meg” – figyelmeztetett Kiss Attila, a DAF Magyarország kereskedelmi vezetője.

Fákat kamionokért cserébe 2 Az együttműködés keretében 50 darab Euro 6-os DAF járművet szereltek fel WebEye fedélzeti egységekkel, amelyek a járművezetési szokások nyomon követését tették lehetővé. Az eszköz segítségével begyűjtött adatok alapján havi rendszerességgel díjazták az adott időszakban legjobban teljesítő járművezető teljesítményét.

Számításaink szerint ezek segítségével akár 15 százalékkal csökkenthető a szállítmányozásból fakadó károsanyag-kibocsátás. A legújabb telematikai megoldások már a sofőrök járműhasználati szokásairól is visszajelzést adnak, ami nagymértékben hozzájárul vezetési képességeik javításához” – jegyezte meg Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője.