Ezer új DAF vontatóval fiatalítja flottáját a Waberer’s International Zrt. A beszerzésről szóló megállapodást most zajló hannoveri IAA nemzetközi haszongépjármű-vásáron írta alá Wáberer György, a Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatója és Ron Bonsen, a DAF kereskedelemért felelős igazgatósági tagja. A társaság a beszerzésről még júliusban döntött, a győztes gyártót nyílt közbeszerzési eljáráson választották ki.

A szerződés értéke hozzávetőlegesen 25 milliárd forint. A nyergesvontatókat a hollandoknak 2015 első feléig kell leszállítania. A fiatalítás eredményeként a 3300 egységből álló Waberer’s flotta csaknem fele már DAF gyártmányú lesz. A cég első embere a járművek megbízhatóságával, magas minőségével, valamint alacsony karbantartási költségeivel indokolta a vásárlást.

A Waberer’s kamionjai átlagosan 1500 kilométer távolságra szállítják megbízóik áruit, a sofőröknek ezért különösen fontos a vezetőfülke komfortja. A Hollandiában készülő DAF nyergesvontatók minden szükséges kényelmi berendezéssel, többek között állóklímával és hűtőszekrénnyel is fel vannak szerelve. Emellett minden Waberer’s kamionban sávelhagyásra figyelmeztető és a sofőr éberségét figyelő rendszernek, a ráfutásos balesetek megelőzésére szolgáló adaptív tempomatnak, valamint az üzemanyag-fogyasztást optimalizáló intelligens automata váltónak kell működnie.

Az Euro 6-os környezetvédelmi normákat teljesítő teherautók 100 kilométerre vetített üzemanyag-fogyasztása csaknem 3 százalékkal kisebb az Euro 5-ös normákat teljesítő járművekhez képest. Mivel a Waberer’s kamionok évente mintegy 500 millió kilométert tesznek meg Európa útjain, az ökológiai lábnyomuk csökkentésére tett erőfeszítések hatása – a több millió liter el nem égetett gázolaj és sok tízezer tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának megtakarításában – is tetten érhető. A mostani beszerzéssel együtt a cég megvásárolta a háromezredik DAF nyergesvontatóját.