Tegnap a cseh Tatra, valamint a holland DAF képviselői együttműködési megállapodást írtak alá. A szerződés lényegében a korábbi partnerségi egyezmény meghosszabbítása. A két cég első emberei arról állapodtak meg, hogy a DAF továbbra is szállít motorokat és kabinokat a Tatra 4×4-es, 6×6-os, valamint a 8×8-as kerékképletű járműveihez. A csehek és a hollandok továbbá arról is megegyeztek, hogy az októberben bemutatandó új Phoenixhez immáron Euro 6-os besorolású motorokat szállít majd a DAF anyavállalata, a Paccar.

A Tatra számára kulcsfontosságú jelentőségű ez az egyezmény, mivel az európai piacon csak is kizárólag a legszigorúbb környezetvédelmi normákat teljesítő teherautókkal lehet jelen. A Paccar ugyanakkor továbbra is folytatja az Euro 3-as, Euro 4-es, valamint az Euro 5-ös besorolású motorok szállítását, hiszen a keleti piacokon továbbra is igény mutatkozik ezekre az erőforrásokra.

A Tatra az új Phoenixhez a Paccar MX-13-as, 12,9 literes motorját kínálja majd, de a tervek szerint a megújult motorválasztékban az új 10,8 literes Paccar MX-11-es is megtalálható lesz. A műszaki együttműködés lehetővé teszi, hogy a Tatra teherautókat a DAF szervizeiben is javítsák, ugyanakkor a cseh gyártó hagyományos piacai kiváló ugródeszkát jelenthetnek a holland gyártó számára.