A Navigant Research által készített tanulmány szerint a gázzal hajtott közepes- és nehéz teherbírású járművek száma 1,5 millióról 3,7 millióra emelkedhet 2022-re. Az amerikai intézet arra alapozza előrejelzését, hogy a fejlett bányászati, valamint vezetéképítési technológiának köszönhetően a sűrített, vagy cseppfolyósított földgáz jelenleg lényegesen versenyképesebb a fosszilis energiahordozóknál, mint egy évtizeddel ezelőtt. Mindamellett a flottaüzemeltetők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a gazdaságosabb, valamint környezetkímélőbb üzemanyag iránt.

“A gázzal hajtott haszonjárművek elterjedését négy fontos tényező segíti. Ezek között van a kedvező üzemanyag-felhasználás, a járművek megnövelt hatótávolsága, a környezetvédelmi előnyök, valamint a töltőhálózat rohamos fejlődése.” – jegyezte meg a kutatás kapcsán Dave Hurst, a Navigant Research vezető kutatója. A tanulmány arra is rámutat, hogy habár a gázzal hajtott haszonjárművek piaca erősen függ a gazdasági helyzettől egyes modellekre már most jelentős igény jelentkezik. Ilyen például a kukásautók, a taxik, valamint a városi autóbuszok piaca.

A jelentés szerint a gázüzemű járművek aranya elsősorban olyan szegmensekben növekedhet a jövőben, melyekben amúgy is sok üzemanyagot használnak fel az üzemeltetők. A Navigant Research ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az alternatív üzemanyagok előnye a hagyományos tüzelőanyagokkal szemben további adókedvezményekkel növelhető.

Forrás: Navigant Research