Az elmúlt két hónap során három keverék kutyust tanítottak meg pick-upot vezetni. A négylábúak kiképzését az állat-bántalmazások megelőzésével foglalkozó Nagy-Britanniában működő szervezet, az RSPCA végzete. Tulipot, Jacobot és Harryt az alapítvány hertfordshire-i központjában készítették fel a nem mindennapi feladatra, vagyis egy 180 lóerős Volkswagen Amarok vezetésére. A kiválasztott négylábúak korábban már mentőkutya-kiképzésen is részt vettek, ennek megfelelően kellőképpen intelligensek és nyugodtan voltak a rájuk bízott kihívás teljesítéshez.

A különböző termetű kutyák az év elején különböző trükkök segítségével megtanulták kezelni a váltót, a kormányt, valamint a sebváltót. Mindezt persze nem azonnal, hiszen az állatokat az első időkben fából készült kocsin tréningezték, melyet köteleken húztak a biztonságos haladás érdekében. Az Amarok vezetésénél pedig biztonsági hevederekkel rögzítették őket, hogy ne sérüljenek meg. Az állatok figyelmét eleinte nehéz volt összpontosítani a feladatra, azonban egy gyakorlott kutyakiképző rávette őket vezetési képességeik fejlesztésére.

Vezetni tanították a mentőkutyákat 1
Vezetni tanították a mentőkutyákat 2

Vezetni tanították a mentőkutyákat

Vezetni tanították a mentőkutyákat 5
Vezetni tanították a mentőkutyákat 6
Fotó megosztása:
Vezetni tanították a mentőkutyákat 7
Hogy az Amarok alkalmassá váljon az kutyák által történő vezetésre, természetesen néhány átalakítást el kellett végezni. Bár a pick-up vezetése során kutyusok első mancsa a kormányon és a sebváltón volt, hátsó lábaik viszont egy olyan szabályzókarokon pihentek meg, melyek a gáz- és fékpedálok meghosszabbított részeit irányították. A biztonság érdekében a Volkswagen mérnökei az Amarok sebességét limitálták, ennek köszönhetően a kutyáknak nem volt lehetőségük az esztelen száguldozásra.

Nem ők az első ebek, akiket megtanítottak kvázi vezetni. 2012-ben ugyanis egy állattréner két kutyát hasonló feladatokra képzett ki Új-Zélandon. 

Mondhatnánk erre persze azt is, hogy nagy kunszt, hiszen a Volvo nem is olyan rég egy hörcsögre bízta több tonnás teherautójának irányítását. Ha kíváncsi vagy arra a produkcióra itt elolvashatod!

Forrás: Volkswagen