A TISPOL (European Traffic Police Network) által szervezett egyhetes akcióban az európai országok többsége részt vett. Bár a nemzetközi eredményekre még néhány hétig várni kell, a hazai adatokat nemrég ismertették. Az ellenőrzések a jármű állapotára, az okmányok meglétére, és a járművezetőkre egyaránt kiterjedtek. A magyarországi akció három napig tartott, melynek ideje alatt összesen 8649 járművet (többségében kamiont) állítottak meg és 1194 teherjármű esetében állapítottak meg szabályszegést.

Az ellenőrzött teherautók 65 százaléka magyar tulajdonú volt (5 359 db), 35 százaléka pedig külföldi. A rendőrség és a Közlekedési Hatóság szakemberei 1163 esetben fedeztek fel jogsértést, ami azt jelenti, hogy átlagosan számítva minden hetedik teherautónál merült fel valamilyen hiányosság. A leggyakoribb szabályszegés a gyorshajtás volt, ami miatt 276 esetben indult eljárás. 13 sofőr pedig elázva, szeszes italtól befolyásolt állapotban vezetett. Viszonylag sok járműnél találtak valamilyen műszaki hiányosságot (255 esetben), 40 alkalommal a rakományt rögzítették szabálytalanul, míg túlsúlyt 34 alkalommal állapítottak meg tehergépjárműnél.

A nemzetközi szinten jogszabály által (AETR) meghatározott vezetési időt 39 sofőr lépte túl, 9-en pedig a tachográfot buherálták meg a nagyobb haladási sebesség érdekében. Azonnali továbbhaladási tilalmat 13 esetben kellett elrendelni, míg a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályokat 14 tehergépkocsi vezetője szegte meg. Az előzőeken túl 2 fő körözött bűnözőt fogtak el a rendőrök, míg 323 egyéb jogsértés miatt is indult eljárás.

Bűnöző buszsofőr

A három napos TISPOL-akció során 432 autóbuszt ellenőriztek, melyek 62 százaléka (270 db) volt magyar, míg 38 százalék külföldi tulajdonú volt. Az ellenőrzött autóbuszok hét százalékánál, összesen 31 esetben találtak valamilyen szabályszegést az intézkedő rendőrök és közúti ellenőrök, ebből azonnali korlátozást egyetlen alkalommal kellett elrendelni.

Ittas autóbusz-vezető nem volt, a hiányosságok többsége (16 eset) a jármű valamilyen műszaki hiányosságához fűződik. Tachográffal kapcsolatos szabálytalanság, valamint okmányokkal kapcsolatos szabályszegés miatt 2-2 eljárás indult, a további 22 egyéb jogsértés mellett 1 körözött személyt is elfogtak. A következő TISPOL európai ellenőrzésre március közepén kerül sor. A passzív biztonsági eszközök használatára kiterjedő “SeatBelt”-kampányt Magyarországon 2014. március 10. és 12. között hajtják végre.