Rekordévet zárt tavaly a bolechowói Solaris Bus&Coach, mely immáron tizenegy éve számít piacvezetőnek a lengyelországi gyártók között. Az alacsonypadlós, valamint helyközi buszok, illetve villamosok gyártásával foglalkozó cég mindemellett exportpiacain is megerősítette jelenlétét. Tavaly annyi Solaris autóbuszt exportált Lengyelország, mint eddig még soha.
2013-ban 1302 darab járművet értékesített a családi vállalkozásként üzemelő gyártó, mely a cég 18 éves fennállása óta abszolút rekordnak számít. A 21. század legsikeresebb lengyel autóbuszgyártója csak 2011-ben ért el hasonló eredményt, amikor összesen 1205 jármű (busz és villamos együttvéve) legyártására kapott megrendelést.

2013-ban a Solaris 292 autóbuszt értékesített Lengyelországban, melyből 251 jármű városi, 36 pedig troli hajtással szerelt, 5 viszont helyközi kialakítású autóbusz volt. A cég legfőbb exportpiaca továbbra is Németország, ahová 210 autóbuszt szállított, de tavaly a Szerbiába (200 db), valamint az Izraelbe (116 db) értékesített autóbuszok száma is jelentős mennyiséget tett ki. Hazánkban Budapesten, Debrecenben és Nyíregyházán közlekednek Solaris gyártmányú autóbuszok nagyobb mennyiségben.

Forrás: Solaris