Az elmúlt héten több amerikai városban is szükségállapotot hirdettek a szokatlan ítéletidő miatt. Míg mi kellemes kora tavaszi időt élvezhettünk a Kárpát-medencében, addig New York és Massachusetts állam sűrűn lakott vidékein oltári nagy közlekedési káosz alakult ki a hó miatt. A hóréteg vastagsága Bostonban elérte a 45 centimétert, de a nagyvárostól északra 60 centis havat is mértek. Ilyen körülmények között nehezen elvárható egy haszonjárműtől, hogy oda vigye tulajdonosát, ahova szeretné.

Egy különleges fejlesztés azonban megteremti a lehetőséget arra, hogy egy pick-up akár 30-40 centiméteres hóban is elguruljon oda, ahova a sofőrnek feltétlenül el kell jutnia, dacolva a jégkorszaki körülményekkel. Ez egy úgynevezett “Track N Go-nak” köszönhető, mely tulajdonképpen egy felszerelhető mini lánctalp. Az amerikai AD Boivin cég tavaly mutatta be az eszközt, melyet mindössze 15 perc alatt lehet felszerelni a pick-up kerekeire.

Elég menő és ráadásul praktikus is

A mini lánctalpak elejét és hátulját a sítalpakhoz hasonló modón alakították ki, annak érdekében, hogy könnyeben boldoguljon a hóval. Ettől függetlenül az eszköz nyáron mocsaras, vízzel áztatott területen is használható. A 25 ezer dollárba kerülő Track N Go előnye, hogy nagyobb futófelületet biztosít a jármű számára, mint a négy gumiabroncs együttvéve. Ennek köszönhetően a pick-up nem akad el és nem süllyed el a méteres hóban. Bár nem valószínű, hogy az eszközre nagy szükség lenne ezen a télen idehaza, azért jó tudni, hogy van mihez nyúlni, ha beköszönt a zimankó.