Az idei évben (december nélkül) 12 százalékos piaci részesedésre tett szert a Fiat haszonjármű üzletága Európában. Ennél kicsit jobb eredményt értek el az olaszok hazánkban, főleg a Ducato és a Dobló modelleknek köszönhetően. Bár a márka kiemelt célja, hogy elérje a 2009 előtti értékesítési szintet, a régiós eredmények tekintetében elmondható, hogy mérsékelt csökkenés volt tapasztalható idén az előző évekhez képest.

A legjobban Csehország teljesített, ahol 14 435 Fiat haszonjárművet értékesítettek, míg északi szomszédunknál 5968 darab talált gazdára. Szlovákia mellett hazánkban is zsugorodtak az eladások, hiszen Magyarországon 11 338 járművet adtak el, ami 449 darabbal kevesebb a tavalyinál. Bár bő két hét van még hátra ebből az évből, ennek ellenére nem valószínű, hogy idén jelentős bővülést érne el a Fiat Magyarországon, hiszen 2013 során a legerősebb hónapban, novemberben 184 haszonjárművet értékesített az olasz gyártó. Összességében Közép-Európában (Lengyelország nélkül) 3 százalékos bővülést ért el a több mint 110 éves márka.

A hazai haszonjármű piacon továbbra is a Ford piacvezető 2328 járművel, mely 21,45 százalékos piacrészesedést jelent. Őt követi a Fiat 1595 darabbal, mely 14,7 százalékos piacrészesedést jelent. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a Volkswagen foglalja el 1388 járművel, mely 12,79 százalékot tesz ki az összes eladásból.

Optimista évértékelés 2 A jövőbeli terveket illetően a Fiat magyarországi képviselete arról tájékoztatta magazinunkat, hogy 2014-ben tervezik bemutatni az új Ducatót, mely már Euro 6-os motorokkal készülne. Mindamellett olasz gyártó célul tűzte ki, hogy jövőre többet értékesít a Ducato Flex Floor típusból, melynek különlegessége, hogy padlólemezén az ülések tetszőlegesen variálhatóak, sőt, akár kerekes székek rögzítésére is van lehetőség.

A Fiat magyarországi képviselete a jövőben is folytatja az együttműködést a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesülettel (NAKE) és ennek megerősítése érdekében egy kamerát adtak át Vezda Lászlónak, a NAKE elnökének. Az eszköz nagyban leegyszerűsítheti a lopott autók felderítését, használatához ugyanis nincs szükség laptopra vagy egyéb kütyüre hiszem már egy okostelefonnal is vezérelhető.