Kihirdették a tizenhatodik alkalommal megrendezett “Oroszország 100 legjobb gyártmánya” verseny idei győzteseit. A kiválasztottak között van a Kamaz egyik leányvállalatának, a Tujmazinszkij Zavod Avtobetonovozovnak (TZA) a terméke is. A baskíriai TZA a PPP-32-es típusú tűzoltóautóval került be a 100 legjobb közé.

A jármű formaterve és gépészete a Kamaztól származik, ebből kifolyólag a magyar olvasóknak is ismerős lehet. A habszóró-állással szerelt háromtengelyes tűzoltójármű fülkéje ugyanis megegyezik az idehaza főként billencsesként használt egykori Kamaz 5511-essel. A különbség mindössze annyi, hogy a fényszórók lejjebb kerültek, a kerek lámpatesteknek pedig végleg búcsút intett az oroszországi gyártó.

A PPP-32-es a Kamaz 53228-as összkerékhajtású modelljére épül. A típust elsősorban nagyobb tüzek hatékony oltására tervezték, olyanokra, mint amilyenek például az olajfinomító üzemekben, ipari épületekben, vagy éppen többemeletes lakóépületekben keletkezhetnek. A járművet egy 32 méter magas, csuklós habszóró-állással szerelték fel, melynek köszönhetően játszi könnyedséggel birkózik meg a magasabb épületekben keletkezett tüzekkel. A különleges eszköz előnye, hogy a tűzoltóknak nem kell közvetlenül a tűzfészek közelébe menniük ahhoz, hogy megkezdhessék az oltást.

A PPP-32-est már tíz éve gyártják
A PPP-32-est már tíz éve gyártják

Baskíriai Kamaz a legjobbak között

Baskíriai Kamaz a legjobbak között

A PPP-32-est már tíz éve gyártják
Baskíriai Kamaz a legjobbak között 7
A járművet 32 méteres állással gyártják
Fotó megosztása:

A PPP-32-est már tíz éve gyártják

A PPP-32-est már tíz éve gyártják

A TZA immáron tizedik éve vesz részt a nagyszabású versenyben. A siker annak köszönhető, hogy a haszonjármű-gyártó nem prototípussal, hanem egy jól bevált konstrukcióval indult a megmérettetésen. A PPP-32-est ugyanis több mint 10 éve gyártja a TZA és Oroszországon kívül több tucatot exportáltak Türkmenisztánba, Ukrajnába és Kazahsztánba is.