Tavasz óta több üzemanyaglopásról szóló bejelentést is kaptak magyar, szlovák, ukrán és román kamionsofőröktől az M3-as autópálya által érintett Heves megyei települések rendőrkapitányságai. A nyomozás akkor nem vezetett eredményre, így nyár végén megyei hatáskörbe vonták az ügyet. Feltételezték, hogy azonos az elkövetői kör: éjszakánként a parkolókban álló kamionok, teherjárművek üzemanyagtartályát feltörve szivattyúzták át a gázolajat.
    
Rövidesen képbe került egy háromtagú budapesti társaság. A három férfi az eddigi adatok szerint évek óta járta éjszakánként a Budapesttől 100-150 kilométeres távolságra lévő autópálya-pihenőket, és több száz alkalommal loptak gázolajat. Egyikük személyautójával néhány száz méterrel a kiszemelt helyszín előtt megállt, és figyelte a gépjárműforgalmat.

Eközben a banda többi tagja speciálisan erre a célra átalakított kis tehergépkocsijával leparkolt a kiszemelt kamion mellett – amelynek sofőrje általában a fülkében aludt -, majd szivattyúk és csövek segítségével átfejtette a járműben elrejtve kialakított csaknem ezerliteres tartályba az üzemanyagot, alkalmanként 500-600 litert. A csendes szivattyú percenként 50 litert pumpált át, így alkalmanként alig negyedóra alatt, feltűnés nélkül végeztek a lopással.

A nyomozók november 14-én a hajnali órákban egy dunaújvárosi ipartelepen érték tetten a bandát. A vizsgálat során kiderült, hogy egy szigetszentmiklósi telephelyen tárolták a lopott üzemanyagot, amelyet magánszemélyeknek és kisebb árufuvarozó vállalkozásoknak értékesítették, literenként 300 forintért. A társaság telephelyén és a gyanúsítottak lakásaiban megtartott házkutatás során több, az üzemanyag tárolására használt tartályt, szivattyúkat, valamint – a bűncselekményekkel okozott kár megtérüléséért – a speciálisan átalakított tehergépjárművön túl két nagy értékű személygépkocsit is lefoglaltak a rendőrök.

Egyelőre 19 bűncselekménnyel gyanúsítják a Pest, Heves, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyében garázdálkodó bandát. Az Egri Járásbíróság pénteken elrendelte a társaság két tagjának előzetes letartóztatását. Harmadik társuk – tekintettel arra, hogy részleges beismerő vallomást tett – házi őrizetbe került.

(Forrás: MTI)